2012-04-09

PåskPrao

Jag firar påsken i Malmö med min gräsänkling till bror. Han har jobbat, jag har hängt med som en sorts praktikant. Sjukt roligt och spännande att se hur det går till i verkligheten. Sitta på presskonferens med Henke Larsson är speciellt. Henke är speciell.

De flesta vet inte ritigt vad min utbildning är riktad mot. Knappt jag visste/förstod äns innan.
Den heter Journalistik & medieproduktion. Det första ordet Journalistik är väldans bekant och storslaget ord. Det andra ordet, medieproduktion kommer i skymundan. Vad betyder det?

50% av min utbildning är att fota, filma, spela in ljud. För att sedan redigera, klippa och klistra ihop en tidningssida, film eller radioprogram. Efter som nivån faktisk är akademisk går vi inte bara igenom hur en kamera fungerar i stort utan ganska djupt ner i detalj. Vi använder programmen och kamrer som används av professionella. Vi har foto och tvstudios håller på med ljussättning och blixtar.

Andra hälften är den storslagna journalistiken. Sitta på kommunfullmäktige och rättegångar. Skriva artiklar och göra intervjuer. Granska och sammanställa.

Utbildningen är med andra ord väldigt bred. Det är bra att vara bred, det är svårt att ha en bred spets.

 Jag är lite rädd för att hamna i en knipa pga detta.

Jag tänker på det klassiska: "Kan allt, men inte bra på något" "Är vass, men har ingen spets"

Det känns som att jag någon gång måste välja vad jag vill bli bra på. Den gången känns som att den kommer snart.

Då när man går i sådana tankar om nischning är det bra att testa på. Det har jag gjort med min bror. Jag använde en del av vad jag kan och höll i en kamera. Jag fotade fotboll, det var kul. Roligast av allt är när bror proffsfotografen godkänner ett par bilder som får hamna i Bilbyråns arkiv med byline fotograf: Magnus Jakobsson. Ännu roligare blir det när bilderna används!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar