2012-05-01

Hem hem, hemskt mycket hem


Nu har jag bott åttio mil hemifrån i åtta månader. Det är jättelångt och jättelänge. Om fyra och en halv vecka är det sommarlov. Då åker jag hem från mitt hem.

Lite analys av Kalmar

Släkt. Jag kan räkna mina släktingar här i Kalmar på en hand, till och med på ett finger. Hemma i Gårdtjärn får jag använda fingrar, tår och diverse lemmar för att räkna släkten. Det räcker ändå inte till.

Familj. Någon gång ibland dyker det förbi lite familj. Det är inte så lätt med alla livspussel och vägar som ska stämma. Kalmar ligger inte på vägen till så mycket och väldans avlägset från Gårdtjärn. Jag hoppas på mer, lovar att skaffa extra bäddar.

Slumpvis utvalda Kalmar-vänner. Fint folk.

Vänner. I Kalmar finns det en kvantitet med guldkorn som står för yttersta kvalitet. Ingen nämnd ingen glömd. Jag trivs. Utmaningen är att hålla kontakten med de som är åttio mil bort och liv som skiljer sig åt. Bra vänner spelar det ingen större roll med ändå, en minut tillsammans är man tillbaka i relationen som var för åtta månader sedan. Ofta har man även stenkoll på allt som händer via Facebook och Twitter.

Berg. Det finns inga berg i Kalmar. Det är platt. Det finns en höjd som jag tror är en gammal soptipp. Där kan man med lite god vilja skrapa ihop 20 höjdmeter med en hyffsad utsikt med hav och grejer. Ändå inte i klass med Gårdtjärnsberget eller Skansen på långa vägar.

R, i Kalmar rationaliserade folket bort ljudet av R en gång i tiden. Kalmar bli Kalma till exempel. Jag tycker det är charmigt, andra tycker det är det fulaste som finnes.

Skog. Det finns "Skog" men inte SKOG. En riktig granskog har jag letat länge efter nu här nere. Kompenseras av rikligt med ekar istället.

Tid. Det finns mer tid här helt enkelt. Skolan sväljer en hel del,  den kan ändå inte mäta sig med ett jordbruks tidsåtgång.

Jakt. Det finns inget Stor Hullsjön i Kalmar. Jag har köpt inlogg för 400 kronor på en hemsida med timvis av jaktfilm som tröst.

Slumpvis utvald ko. Fint djur.

Kor. Det luktar koskit utanför mitt hus ibland, leder oftast till omedelbar hemlängtan.

Boende. Jag har 24 kvadrat eget svängrum. Nymålade vita väggar, en stor blombuske och lite foton hemifrån. I hyreshus är dessutom varmvatten en ständig mänsklig rättighet som aldrig fryser. Bekvämt. Det delade köket funkar, förutom en hen som äter oändliga mängder tacosås och inte använder disktrasa. Toa delar jag bara med en man från Nordingrå, där är det så fint så. Både på toan och i Nordingrå.

Bäver. Det finns inte bävrar i syd södra delen av Sverige. Gränsen sägs gå någonstans vid Kalmar. Jag bor troligtvis söder om gränsen då jag inte sett någon bäver alls. Inte ens ett gnag. Trist.

Älg. Enligt hörsägen finns det älg i Kalmar. Tvivlar tills jag ser det.

Framtid. För min del finns det en hel del framtid i Kalmar. Två år till, juni 2014.


Så vare med det

1 kommentar: